Κατηγορίες
Uncategorized

Τετάρτη 16 Μάρτη 11:30πμ – Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στις καθαρίστριες των λεωφορείων του Ο.ΣΥ.

Τετάρτη 16 Μάρτη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην επιθεώρηση εργασίας στην Πλατεία Φλέμινγκ 2 (πάνω από τα ΚΕΠ) στην Ηλιούπολη, 11:30πμ.

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ξεκάθαρων όρων δουλειάς και μισθού, διεκδικώντας δεδουλευμένα ακόμη και από το 2013, καθώς και τα νόμιμα επιδόματα.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης

Αλληλεγγύη στις εργαζόμενες στην καθαριότητα των λεωφορείων στις Οδικές Συγκοινωνίες

Στα τέλη Γενάρη του 2016, οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες) στο Ελληνικό ξεκίνησαν έναν απεργιακό αγώνα διεκδικώντας τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα από την εταιρεία ΛΙΝΚ ΑΠ, που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων. Παρ’ όλη την προσπάθεια του εργολάβου να σπάσει την απεργία στέλνοντας απεργοσπάστριες και εκφοβίζοντας με απολύσεις, οι εργαζόμενες κατάφεραν να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Στο πλάι τους, στις απεργιακές περιφρουρήσεις και κινητοποιήσεις βρεθήκαμε και αρκετοί αλληλέγγυοι, συνάδελφοί τους, οδηγοί λεωφορείων και διάφορες συλλογικότητες εργαζομένων και αγωνιζόμενων κατοίκων των γύρω περιοχών. Mια βδομάδα μετά, ο συλλογικός τους αγώνας είχε την πρώτη νίκη. Ανάγκασε τον εργολάβο να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό από τα χρωστούμενα μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενες και οι εκπρόσωποί του στο υπουργείο Εργασίας.

Χρόνια τώρα, οι εργαζόμενες – κυρίως μετανάστριες – μπροστά στην ανάγκη για δουλειά υπέγραφαν σε ό,τι τους παρουσίαζαν σαν σύμβαση ή σαν απόδειξη, χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν και αισθανόμενες ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες (ακόμη και τα είδη προσωπικής προστασίας π.χ. γάντια, παπούτσια, φόρμες εργασίας επιβάρυναν οικονομικά τις ίδιες), έχουν υποστεί με κάθε τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία. Μπροστά στον φόβο της απόλυσης υπέγραφαν για χρηματικά ποσά μεγαλύτερα απ’ αυτά που τελικά εισέπρατταν (πάντα καθυστερημένα). Για νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, δώρα, επιδόματα (γάμου, τριετίες), νόμιμες άδειες ούτε λόγος να γίνεται. Οι συμβάσεις εργασίας ακόμη είναι άφαντες.

Με αφετηρία τον αγώνα του Γενάρη ενεργοποιήθηκαν και άλλες εργαζόμενες στα υπόλοιπα αμαξοστάσια και προχώρησαν στη σύσταση σωματείου για να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ξεκάθαρων όρων δουλειάς και μισθού, διεκδικώντας δεδουλευμένα ακόμη και από το 2013, καθώς και τα νόμιμα επιδόματα.

Ο αγώνας αυτών των συναδελφισσών μας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη, όπως το να είσαι μετανάστρια-μάνα-εργαζόμενη σε εργολαβία στον τομέα της καθαριότητας, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους όσοι βιώνουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η επιβολή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Ό,τι έχουν κερδίσει ως τώρα, καθώς και η μαχητική στάση τους και η ταξική ενότητα που έχουν επιτύχει, είναι νίκη και μια σημαντική παρακαταθήκη για όλον τον κόσμο της εργασίας, του αγώνα και της ταξικής αλληλεγγύης.

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα τους για σταθερή αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης