Μαρ 15 2011

για τις συγχωνεύεσεις σχολείων

Published by at 04:43 under σχολεία

[ακολουθεί κείμενο της συνέλευσης που μοιράστηκε σε πρώτη φάση στις 14/3 σε υπό συγχώνευση σχολεία της Ηλιούπολης / στο 2ο κ 18ο δημοτικό σχολείο και στο 4ο κ 6ο γυμνάσιο]

 

 

Οι συγχωνεύσεις σχολείων μας αφορούν όλους

Ούτε ένα σχολείο λιγότερο – ούτε ένα τμήμα λιγότερο

Να καλυφθούν άμεσα οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

 

 

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρισκόμαστε απέναντι σε σοβαρές ανατροπές ακόμα και σε σχέση με την όποια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είχε απομείνει. Αφού η κυβέρνηση έκλεισε τα αθλητικά σχολεία, αφού αναιρεί προηγούμενες κατακτήσεις σε σχέση με δωρεάν μετακίνηση μαθητών, τώρα ανακοίνωσε σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύσεις – κλεισίματα σχολείων! Το Υπουργείο στο κείμενο «διαβούλευσης» θεωρεί αποδεκτή τη… μιάμιση ώρα για να πάει ένας μαθητής στο σχολείο του και να γυρίσει! Το νέο «σχολείο» είναι το σχολείο των παππούδων μας!

Συνολικά, το κράτος αποσύρεται από οτιδήποτε θυμίζει κοινωνική παροχή, μιας και αυτές αναγκάστηκε να τις παραχωρήσει ύστερα από αγώνες δεκαετιών της εργατικής τάξης και του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα συγχωνεύονται πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ιδιωτικοποιούνται δημόσιες συγκοινωνίες.

Με τις συγχωνεύσεις σχολείων, σκοπό τους έχουν:

1.    Να στοιβάξουν τα παιδιά σε τριαντάρια τμήματα και να φτιάξουν τεράστια σχολεία – γκέτο φτηνά για το κράτος και ακριβά για μας και τα παιδιά μας!!

2.    Με τους εκπαιδευτικούς που θα «περισσεύουν», να περιμένουν στην ουρά για την απόλυση.

3.   Με τους μαθητές να προσεγγίζουν «δεξιότητες» για να είναι έτοιμοι για το εφιαλτικό μέλλον του ευέλικτου ημιάνεργου – ημιαπασχολήσιμου χωρίς μόνιμη δουλειά.

4.   Να βάλουν περισσότερους φραγμούς στην πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά των φτωχότερων ειδικά στρωμάτων.

Ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει τι θα σημάνει αυτό για τις σπουδές των παιδιών μας, που ήδη αντιμετωπίζουν σωρό προβλημάτων. Αυτό σε συνδυασμό και με το πέρασμα λειτουργιών των σχολείων στους Δήμους, που ήδη περικόπτουν τα κονδύλια για τα σχολεία, θα σημάνει όλο και μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στις πλάτες όλων μας, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο διώχνει από πάνω του την υποχρέωση παροχής δημόσιας δωρεάν παιδείας. Επιπλέον ετοιμάζεται να καταργήσει τη διανομή δωρεάν βιβλίων, πράγμα που θα το φορτωθούν πάλι οι γονείς. Υποδεικνύουν την εξεύρεση επιχειρήσεων-«χορηγών» για την κάλυψη αναγκών των σχολείων, γεγονός που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.  Σε μια περίοδο που μας κόβουν μισθούς και συντάξεις, που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει οδηγηθεί στην ανεργία, την ανέχεια και την απόγνωση, καλούμαστε να πληρώσουμε εκβιαστικά, για άλλη μια φορά, εμείς!!

Οι συγχωνεύσεις σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα αποτελούν το άνοιγμα του δρόμου σε χιλιάδες συγχωνεύσεις που θα προωθηθούν από την επόμενη χρονιά. O διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος για σχολεία με 30άρια τμήματα και τουλάχιστον 400 μαθητές δείχνει τα σχέδιά τους.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε από την ίδια μεριά. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά.

Χρειάζεται η συμπόρευση όλων, χρειάζεται να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες για ανατροπή των σχεδίων τους. Να ακουστεί δυνατά:

1.    ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΡΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟΟύτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των μαθητών. Να καλύψει άμεσα το κράτος τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (συντήρηση, θέρμανση, χαρτί φωτοτυπίας κλπ). Σας καλούμε να ειδοποιήσετε άμεσα την ΕΛΜΕ σε περίπτωση που σας ζητηθούν χρήματα για τέτοιες δαπάνες.

2.   ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!!

3.    ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΒΑΓΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.

4.   ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

No responses yet

Leave a Reply

css.php