Κατηγορίες
Uncategorized

παρέμβαση στην παρέλαση (28/10/11)

Ως  ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης προχωρήσαμε σήμερα σε μια πολύμορφη παρέμβαση στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη. Από νωρίς κολλήσαμε αφισάκια-στένσιλ για τα χαράτσια και το ηλεκτρικό ρεύμα στη λεωφόρο Ειρήνης (υπήρχαν και από μέρες πριν και κάποια πανό συναφούς περιεχομένου). Με την έναρξη της τελετουργίας και κατά τις καταθέσεις στεφάνων, βρισκόμενοι απέναντι από τους «επίσημους» (στο ίδιο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι και συμμετέχοντες στη δημοτική παράταξη ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ με αναρτημένο πανό) φωνάξαμε διάφορα συνθήματα. Στη συνέχεια, συγκροτώντας μπλοκ πίσω από αυτό της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Ηλιούπολης συμμετείχαμε στην πορεία στο χώρο της παρέλασης, φωνάζοντας συνθήματα – σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με μέρος του κόσμου που παρακολουθούσε την παρέλαση. [update: συμπληρωματικά, οπως πληροφορηθήκαμε οι μαθητές κάποιου λυκείου εμφανίστηκαν με μαύρα ρούχα, ενός άλλου με πανό που έγραφε “τι φταίμε εμείς;”, ενώ πολλοί ήταν οι μαθητές που γύρισαν επιδεικτικά το κεφάλι προς τα αριστερά μόλις περνούσαν μπροστά από τους “επισήμους”]

 Παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις γινόταν και μοίρασμα του ακόλουθου κειμένου:

 

Και τώρα   που τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, ώστε δε χρειάζονται πολλά λόγια, τι κάνουμε;

Εμείς που μοιράζουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να πούμε από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι δεν έχουμε να σου προσφέρουμε «έτοιμες λύσεις», γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες…

 …αλλά ότι  είναι ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια

Γιατί η επίθεση που διαχρονικά δεχόμαστε από τους «από πάνω» οξύνεται & γενικεύεται για τα καλά!

>  «Πρόγραμμα σταθερότητας», «μνημόνιο», «μεσοπρόθεσμο», «πολυνομοσχέδιο», «κούρεμα»,…

>  Ανεργία, απολύσεις, εφεδρείες, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων,…

>  Χαράτσια, κατάργηση «αφορολόγητου», αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια των ΜΜΜ,…

>  Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων & νοσοκομείων, πλήρης υπονόμευση της  δημόσιας-δωρεάν παιδείας & υγείας

>  Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλουτοπαραγωγικών πηγών,…

>  Αυταρχικότητα, κόψιμο ηλεκτρικού ρεύματος, κατασχέσεις, καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας,…

>  Αυτοκτονίες, πείνα, κατάθλιψη, εξαθλίωση,…

…αλλά είπαμε, δε χρειάζονται πολλά λόγια.

 

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς απέναντι σε αυτήν την πολυμέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.

Όταν ξέρουμε, πλέον, όλοι ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, αλλά είτε η βαρβαρότητα των διαφόρων “υπερεθνικών” εκφραστών του συστήματος (ΕΕ και ΔΝΤ), είτε οι κάθε είδους εκλεγμένοι και αυτόκλητοι ηγέτες του τόπου μας, πρόθυμοι συνοδοιπόροι τους. Όταν ξέρουμε ότι δεν θα φτιάξει κάπως η κατάσταση αν έρθουν κάποιοι άλλοι στα πράγματα, γι’ αυτό και δεν αναζητούμε σε ποιον θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας. Όταν έχει γίνει σε όλους μας φανερό ότι όλο αυτό που βιώνουμε δεν είναι αποκομμένο από την ίδια τη φύση του οικονομικού & πολιτικού συστήματος στο οποίο ζούμε (η μάλλον στο οποίο έχουμε καταλήξει να αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε) αλλά έκφρασή του.

…Είναι καιρός να συναντηθούμε στη βάση των κοινών μας προβλημάτων και αναγκών και να συζητήσουμε από κοινού για το πώς μπορούμε να αγωνιστούμε και να δράσουμε απέναντι σε κάθε σχέδιό τους για την υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, ενάντια στην πιο ληστρική επίθεση που βιώνουμε μεταπολεμικά. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας και για να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Η λύση βρίσκεται στην «από τα κάτω» οργάνωση της συλλογικής και άμεσης δράσης μας σε κάθε χώρο που κινούμαστε, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο σχολείο, παντού. Στους κοινούς αγώνες και στην έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε όλους τους καταπιεζόμενους αυτού του κόσμου. Στην κοινή μας συναίσθηση ότι κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στην κρίση, είτε άπραγος αντιμετωπίζοντας με μοιρολατρία την κατάσταση, είτε αναζητώντας αδιέξοδες ατομικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί στη γειτονιά μας η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης με τακτικές συνελεύσεις & πολύμορφες δράσεις στις οποίες καλούμαστε να συμμετέχουμε όλοι μας.

 Ένα σημαντικό βήμα του αγώνα μας αποτελεί και η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών τους που μας επιβάλλονται το ένα μετά το άλλο. Μέσα από μια εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνουμε το μεθεπόμενο Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 6μ.μ. στο Άλσος Ηλιούπολης Δ.Κιντής (εντός του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου), θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα οργανώσουμε συλλογικά και «από τα κάτω» τις αντιστάσεις μας (π.χ. πώς εμποδίζουμε το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος).

Τέλος, βρισκόμενοι στο χώρο που γίνεται ακόμα μία παρέλαση, σε μια ημέρα «εθνικής» εορτής, ας αναφερθούμε και σε μια πλάνη που ιδιαίτερα την ημέρα αυτή σπέρνεται με ζήλο από τους «από πάνω»: η εθνική ενότητα. Και είναι πλάνη γιατί δεν χωράνε στην ίδια ενότητα αυτοί που υφίστανται την επίθεση μαζί με τους φορείς που την ασκούν. Το επίκαιρο ψέμα της εθνικής ενότητας πως όλοι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να υποστούμε θυσίες για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση είναι υποκριτικά προσβλητικό προς αυτούς που μια ζωή ζουν στην ανέχεια για να κερδίζουν άλλοι από το χρόνο και το σωματικό τους σθένος. Η επίκληση της εθνικής ενότητας είναι μόνο ένα «δυνατό χαρτί» στα χέρια του υπάρχοντος οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικού συστήματος, το οποίο μας ωθεί στην εξαθλίωση, και που το πετάει με σκοπό τη διατήρησή του σε μια στιγμή που ο λαός αγωνίζεται εναντίον του. Κι αυτό δεν μπορεί να το κρύψει καμία βιτρίνα καμίας παρέλασης.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! – Μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης

askilioupolis.espivblogs.net – ask_ilioupolis@espiv.net