Κατηγορίες
Uncategorized

[Πεμπτη 16/6, 6μμ] συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο φροντιστήριο “ενεκα παιδείας” για την ανακληση των εκδικητικών-συνδικαλιστικών απολύσεων 4 καθηγητών

Όλοι την Πέμπτη 16/6 στις 6μμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο “ενεκα παιδείας” στα Κανάρια Ηλιούπολης (Α.Παπανδρεου 4 και Κατωνος 13) για να απαιτήσουμε την ανακληση των εκδικητικών-συνδικαλιστικών απολύσεων 4 καθηγητών.

>>> αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την ίδια μέρα κι ώρα και στο φροντιστήριο της αλυσίδας στο Μπραχάμι (Βουλιαγμένης 283)

[εχθές (14/6), ως συνέλευση συμμετείχαμε σε σχετική συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο Ηλιούπολης με εργαζόμενους, το σωματείο των καθηγητών, γονείς μαθητών κι άλλους φορείς, δημιουργήθηκε επιτροπή αλληλεγγύης και αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις μας]

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης
https://askilioupolis.espivblogs.net/

δείτε παρακάτω εκτενέστερη ενημέρωση από το site του σωματείου των
καθηγητών ( sefk.gr – http://sefk.gr/selides/enekapaideias.htm ):

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 4 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΄΄ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ΄΄

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας»

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς (Νοέμβρης 2010) η εργοδοσία των Φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα της έδινε την ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία, θεωρώντας ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο την πολιτική και κοινωνική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Συνεχίζοντας την τακτική που είχε ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, να καθυστερεί δηλαδή τη μηνιαία μισθοδοσία και την καταβολή δώρων και επιδομάτων (σε κάποιους συναδέλφους ακόμα και για δύο μήνες), άρχισε να καλεί τους συναδέλφους σε συναντήσεις. Εκεί ανακοίνωνε την αυθαίρετη
απόφασή της ότι ως προς τη μισθοδοσία θα κατέβαλε ένα αδιευκρίνιστο ποσό έναντι, μέχρι την 10η  μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της εργασίας και το υπόλοιπο θα το κατέβαλε στο τέλος του ίδιου μήνα, παραβαίνοντας έτσι τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου που προβλέπει ρητά την καταβολή όλου του ποσού των δεδουλευμένων αποδοχών μέχρι την 5η  μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που δούλεψαν οι εργαζόμενοι. Στις ίδιες συναντήσεις ανακοινωνόταν στους εργαζομένους η επίσης αυθαίρετη απόφαση της εργοδοσίας ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα τους δοθεί «σπαστά», ένα μέρος μέχρι την 23η Δεκέμβρη και το υπόλοιπο ίσως και το καλοκαίρι, ενώ για το επίδομα αδείας, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ίσως δεν θα δοθεί και καθόλου. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αδικαιολόγητη μείωση ωρών σε πολλούς συναδέλφους, ακόμα και πάνω από το 20% που προβλέπεται από την ΣΣΕ, που δεν έγινε καν εξαιτίας της αντικειμενικής μείωσης ωρών στα γνωστικά τους αντικείμενα, αλλά, όπως μάθαμε αργότερα, λόγω της κρυφής και αντιδεοντολογικής πρόσληψης νέων εργαζομένων στα ίδια γνωστικά αντικείμενα από την επιχείρηση.

Ο σχεδιασμός της εργοδοσίας αποκαλύφτηκε και από το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων προτάθηκε σε κάποιους εργαζομένους, εν είδει ανταλλάγματος για την συναίνεσή τους στα «έκτακτα μέτρα» που αποφάσισε μονομερώς και αυθαίρετα να επιβάλει η εργοδοσία, να συγκροτήσουν έναν «σκληρό πυρήνα» καθηγητών με πλήρες ωράριο (20 με 25 ώρες την εβδομάδα) για του χρόνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνουν απολύσεις (μη ανανεώσεις συμβάσεων) σε όσους συναδέλφους δεν υποκύψουν στις πιέσεις για
παράβαση της ΣΣΕ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» οργάνωσαν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες αποφάσισαν να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και την ΣΣΕ. Απέστειλαν γραπτώς (10/12/2010) την αντίθεσή τους (υπογεγραμμένη από 23 εργαζομένους) στα «έκτακτα μέτρα» και απαίτησαν από τη Διεύθυνση να συναντηθεί μαζί τους, για να δοθούν εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση (23/12/201o) η εργοδοσία θορυβημένη από τη μαζικότητα της κίνησης αυτής των εργαζομένων, αλλά και από την αποφασιστικότητά τους, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα έκτακτα μέτρα και να αρχίσει να καταβάλλει κανονικά τους μισθούς και το Δώρο Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι ως ένδειξη καλής θέλησης, δέχτηκαν να πληρωθούν τον μισθό του Δεκέμβρη σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στην ίδια συνάντηση μάλιστα ο Διευθυντής και ιδιοκτήτης της επιχείρησης υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν εκδικητικές απολύσεις. Σε όλο το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι συνέχισαν να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, ενώ η εργοδοσία προσπάθησε με διάφορους τρόπους να διαλύσει το μέτωπο των συναδέλφων, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους, ώστε να αποσυρθούν οι υπογραφές τους από τα κείμενα διεκδίκησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκδικητική της στάση στο τέλος της χρονιάς. Έτσι, στην περίοδο του Ιουνίου 2011, κατά την οποία γίνονται συνήθως στα φροντιστήρια Μ.Ε οι συναντήσεις των εργαζομένων με την εργοδοσία για την ανανέωση των Συμβάσεων Εργασίας, ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 5 εργαζομένων από αυτούς που διεκδίκησαν, με ασαφείς και έωλες δικαιολογίες, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ανακοινώθηκε η πρωτοφανής και παράνομη απόφαση της εργοδοσίας ότι προϋπόθεση ανανέωσης των συμβάσεών τους είναι να συμφωνήσουν σε μείωση 10% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και ουσιαστική κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επιδομάτων αδείας και αποζημίωσης αδείας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ και την εργατική νομοθεσία.
Η νέα Γ.Σ των εργαζομένων (8/6/2011) με ομόφωνη απόφασή της που υπογράφεται από 18 συναδέλφους καλεί με νέο έγγραφό της την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις θεωρώντας τες εκδικητικές και αποτέλεσμα
συνδικαλιστικής δράσης, όπως επίσης και να ανακαλέσει την εκβιαστική πρόταση για συναίνεση των εργαζομένων στην κατάργηση της ΣΣΕ. Την Πέμπτη 9/6 και Παρασκευή 10/6 δύο ακόμα συνάδελφοι που αρνούνται να δεχτούν την παράβαση της ΣΣΕ και τις εκδικητικές απολύσεις των 5 συναδέλφων τους απολύονται και αυτοί με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το απόγευμα της Παρασκευής 10/6, η Συνέλευση Εργαζομένων στο  ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μαζί με το Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα Ηλιούπολης των ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ όπου περίπου 70 συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία, την τοπική ΕΛΜΕ, την ΟΙΕΛΕ, το ΕΚΑ, αλλά και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι-άνεργοι και μέλη τοπικών κινημάτων πόλης, απαιτούν από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις και την παράβαση της ΣΣΕ του κλάδου. Εκείνη την ώρα η εργοδοσία, κάτω από την πίεση της αλληλεγγύης των συναδέλφων παίρνει πίσω 3 από τις απολύσεις και δεσμεύεται να τηρήσει τη ΣΣΕ, αλλά αρνείται πεισματικά να ανακαλέσει τις απολύσεις των υπόλοιπων 4 συναδέλφων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλη την προηγούμενη χρονιά. Ένας μάλιστα από τους απολυμένους είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ του ΣΕΦΚ.

Η Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» καλεί σωματεία και ομοσπονδίες του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, τοπικές κινήσεις πόλης, όλους τους εργαζομένους και τους ανέργους, που πιστεύουν ότι η διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να διώκεται με απολύσεις, να δείξουν ότι η δύναμη της αλληλεγγύης είναι το μεγάλο μας όπλο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε την ΤΡΙΤΗ 14 Ιούνη στις 7.00μμ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, κινήματα πόλης για τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης για την επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων από την αλυσίδα φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας»

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 4 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΄΄ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ΄΄

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ