Κατηγορίες
Uncategorized

Κάλεσμα σε συζήτηση – συνέχιση του αγώνα [Κυριακή 18 Δεκέμβρη στις 11:00 π.μ. στο δημοτικό άλσος Ηλιούπολης Δ.Κιντής.]

Κάλεσμα σε συζήτηση – συνέχιση του αγώνα.

Πριν από 6 χρόνια περίπου, το Φθινόπωρο του 2010, σε μια περίοδο σχετικά «ζωηρής» κινηματικής δραστηριότητας προχωρήσαμε μέσα από ανοιχτές διεργασίες στη δημιουργία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Ηλιούπολης. Μιας συνέλευσης γειτονιάς, μέσα από την οποία -όπως περιγράφαμε και τότε- θα διαμορφωνόταν το έδαφος για την ενεργή και από κοινού συμμετοχή μας σε αγώνες με βασικό επίκεντρο τον τόπο όπου ζούμε, χωρίς βέβαια να περιοριζόμαστε σε αυτόν. Για την έμπρακτη έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης  στα καταπιεζόμενα και στα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας. Για να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στο να μπει ένα φρένο στην επίθεση του κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνόντων, της ΕΕ, του ΔΝΤ καθώς και κάθε άλλου εγχώριου και διεθνούς κέντρου οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και των μηχανισμών τους. Για να βγούμε στην αντεπίθεση, προτάσσοντας την οργή μας, τις ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, τα ταξικά μας συμφέροντα και την αξιοπρέπειά μας.

Ήταν μια προσπάθεια δίπλα σε τόσες άλλες ανά την επικράτεια που επιχειρήθηκαν την περίοδο αυτή. Αποτέλεσε μια πρόταση αγώνα και οργάνωσης από τα κάτω, την οποία και σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσαμε φτάνοντας ως εδώ σήμερα. Συμπράττοντας και συντονιζόμενοι βέβαια και με άλλες συνελεύσεις γειτονιάς, με εργατικά σωματεία και με διάφορα άλλα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Με πορείες, συνελεύσεις, παρεμβάσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ αλλά και γλέντια, πεζοπορίες στον Υμηττό κ.α. Με μάχες ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, τις απολύσεις, τα 5μηνα εκμετάλλευσης των ανέργων και το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Ενάντια στην επιβολή ολοένα και δυσχερέστερων όρων επιβίωσης, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Απέναντι στη δράση των φασιστών, τον εκφασισμό της κοινωνίας και την καταστολή. Ενάντια στη βίαιη περικοπή προνοιακών παροχών και τους αποκλεισμούς από την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Αντιστεκόμενοι στην υφαρπαγή των όποιων ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και στην ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων. Ερχόμενοι σε αντίθεση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται μέσα από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την καταπάτηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την καταλήστευση του δημόσιου φυσικού πλούτου. Απέναντι σε όλους όσοι καταδυναστεύουν και λεηλατούν τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε μια φάση αποδυνάμωσης της συμμετοχής στη συνέλευση και -κατά συνέπεια- της δράσης της. Κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό -θα λέγαμε- πάει παράλληλα με την λεγόμενη/παρατηρούμενη «υποχώρηση» του κινήματος. Μετά από μια μακρά περίοδο που από διάφορες πλευρές καλλιεργήθηκαν «ελπίδες» για μια εναλλακτική διαχείριση του συστήματος και της κρίσης του.

Ωστόσο, όσο κι αν το πεδίο του αγώνα δεν φαντάζει τόσο «ανοιχτό» ή «ελπιδοφόρο» όπως ίσως φάνταζε μερικά χρόνια πριν, εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να μαχόμαστε. Άλλωστε, από την πλευρά μας (και αυτό ήταν πάντοτε ξεκάθαρο) δεν αφέθηκε ποτέ περιθώριο στις «ελπίδες» για μια δικαίωση των αγώνων μας μέσα από μια κυβερνητική (ούτε αριστερή) αλλαγή. Ως εκ τούτου, όπως και όλα τα περασμένα χρόνια, έτσι και τώρα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, βασιζόμενοι στις δικές μας «πλάτες», στις «πλάτες» του κόσμου που δέχεται την ολοένα και οξυμένη επίθεση των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών.

Και υπό ένα τέτοιο πλαίσιο απευθύνουμε και πάλι ένα ανοιχτό κάλεσμα για συζήτηση για την επίθεση που δεχόμαστε και κυρίως για τις επιλογές-δυνατότητές μας για οργάνωση από τα κάτω, συλλογική αντίσταση και αλληλεγγύη στη γειτονιά μας και ευρύτερα. Να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά αγώνα, να δούμε τις ειλικρινείς διαθέσεις μας, αλλά και τις διαθεσιμότητές μας για τις μάχες που θα ακολουθήσουν.

Ως χρόνο για μια τέτοια συνάντηση-συζήτηση ορίζουμε την Κυριακή 18 Δεκέμβρη στις 11:00 π.μ. και ως τόπο το δημοτικό άλσος Ηλιούπολης Δ.Κιντής.

Α Σ Κ Ηλιούπολης.