Κατηγορίες
Uncategorized

ανακοίνωση για το “μεταναστευτικό” / μηνύματα κοινών αγώνων και αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών

Σάββατο 7/4 κατά τις 12 το μεσημέρι και για μιάμιση ώρα περίπου προχωρήσαμε σε μοίρασμα ανακοίνωσης στη λαϊκή Ηλιούπολης στο Νησάκι με κύρια αναφορά στο “μεταναστευτικό”, στις νέες “επιχειρήσεις σκούπα”, στα “στρατόπεδα συγκέντρωσης” και στους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση που όλοι εμείς οι “από κάτω” δεχόμαστε.

Η εν λόγω ανακοίνωση βρίσκεται εδώ και στη συνέχεια:

 

Ντόπιοι και μετανάστες, εργαζόμενοι και άνεργοι,

ενωμένοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια (ακόμα) «επιχείρηση σκούπα» της ελληνικής αστυνομίας εις βάρος των μεταναστών. Πέρα από το γνωστό κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί αυτή η επιχείρηση (πχ προσπάθεια να μας αποπροσανατολίσουν από άλλα κύρια προβλήματά μας όπως τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα που ψηφίζουν, τα Μνημόνια, το ΔΝΤ, την ανεργία,…, προσπάθεια διασποράς του φόβου και εδραίωσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης,…), το καινούργιο στην υπόθεση αυτή είναι πως αυτή η επιχείρηση γίνεται ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης και των μεταναστών δεν είναι ούτε σημερινό ούτε ελληνικό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του συστήματος στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνή χώρο εδώ και πολλούς αιώνες. Σε μια πρώτη φάση πολλές χώρες είχαν ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια όπως πχ οι ΗΠΑ πριν τον πόλεμο, η Γερμανία μετά τον πόλεμο, ακόμα και η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 και οι μετανάστες ήταν οι κατάλληλοι γι’ αυτό το σκοπό. Κι αυτό επειδή προέρχονταν από χώρες που είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης δεν μπορούσαν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Γι’ αυτό οδηγήθηκαν στη μετανάστευση και στην προσφυγιά. Σε πολλές περιπτώ-σεις πληρώνοντας αδρά και σε ένα εγκληματικό κύκλωμα διακίνησης με «άκρες» και σε ιθύνοντες στις χώρες όπου καταλήγουν.

Αυτή η κατάσταση όμως τους έκανε πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση σε σχέση με τους ημεδαπούς εργαζόμενους επειδή είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για δουλειά και για βασικά είδη διαβίωσης αλλά και επειδή δεν είναι συνδεδεμένοι με το ντόπιο κίνημα, με αποτέλεσμα να αποδέχονται να εργάζονται με τους χειρότερους όρους. Έτσι, το σύστημα αξιοποιεί σε περίοδο ανάπτυξης τους μετανάστες για να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη από την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία τους, να πιέσει και τα μεροκάματα των ντόπιων εργαζομένων αλλά και να διασπάσει τους εργαζόμενους σε Έλληνες και σε ξένους. Επίσης, με τη βοήθεια των νόμων και των κανόνων που το κάθε κράτος δημιουργεί, διαχωρίζει τους μετανάστες σε «νόμιμους» και «παράνομους», πράγμα που βολεύει το σύστημα γιατί οι «παράνομοι» μετανάστες είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους. Δημιουργεί έναν επιπλέον διαχωρισμό για να διασπάσει τους μετανάστες αλλά και όταν το σύστημα βρεθεί σε περίοδο κρίσης να μπορεί εύκολα να ξεφορτώνεται αυτούς που πια δεν θα είναι χρήσιμοι, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.

Οι μετανάστες όμως είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και του λαού και μάλιστα το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο και το πιο ευάλωτο. Το σύστημα όχι μόνο τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν και να εργαστούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά καλλιεργεί με διάφορους τρόπους το ρατσισμό εναντίον τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που στοχοποιούνται για την εγκληματικότητα, την ανεργία, για τις αρρώστιες κλπ. λες και δε δημιούργησε το σύστημα αυτά τα προβλήματα αλλά οι μετανάστες ή λες και οι μετανάστες πέρασαν από θάλασσες και ναρκοπέδια για να μας κλέβουν, να μας κολλάνε αρρώστιες και να μας παίρνουν τις δουλειές. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται στόχος από διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες. Επιθέσεις οι οποίες έχουν την ανοχή αν όχι και την υποστήριξη του συστήματος.

Καθένας που ανήκει στο κίνημα, όπως και η ανοικτή συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης δεν υποστη-ρίζει τους μετανάστες γιατί είναι απλά άνθρωποι αλλά τους βλέπει σαν κομμάτι του ίδιου του λαού και της εργατικής τάξης και η αλληλεγγύη στους μετανάστες είναι και αλληλεγγύη στον αγώνα για τα δικαιώματα και του ντόπιου λαού για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης που δέχεται, χωρίς διαχωρισμούς σε «νόμιμους» και «παράνομους» μετανάστες ή άλλους διαχωρισμούς που το σύστημα δημιουργεί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κρατική και παρακρατική διαχείριση του μεταναστευτικού που προωθείται δεν πρόκειται (ούτε βέβαια έχει και τέτοιο στόχο) να λύσει επί της ουσίας κανένα πρόβλημα στη ζωή όλων μας.

Μέσα από τη δημιουργία και τη συμμετοχή μας σε συλλογικότητες αντίστασης και αλληλεγγύης,

ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε από κοινού για:

::  Τερματισμό των «επιχειρήσεων σκούπα» της αστυνομίας σε βάρος των μεταναστών.

::  Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

::  Ίσα δικαιώματα στους μετανάστες με τους έλληνες εργαζόμενους.

::  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μετανάστες, σε όλους μας.

::  Παροχή των απαραίτητων εγγράφων σ’ όσους μετανάστες θέλουν να ταξιδέψουν σ’ άλλη χώρα.

::  την ανατροπή της συνολικής επίθεσης που όλοι μας δεχόμαστε από κεφάλαιο, κυβερνώντες και τους υπερεθνικούς συμμάχους τους

 

Να πολεμήσουμε το σύστημα που παράγει την εξαθλίωση

και ΟΧΙ τους εξαθλιωμένους!

 

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης 

askilioupolis.espivblogs.net – ask_ilioupolis@espiv.net

_________________________________

κάποια μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης στις γειτονιές μας λίγες ημέρες πριν