Κατηγορίες
Uncategorized

ανακοίνωση για την παρεμβαση της 9ης Μάρτη στη ΔΕΗ Αμφιθεας :: επανασύδεση ηλεκτρικού ρεύματος [ανταπόκριση + σκεπτικά αγώνα]

[ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, ανάμεσα σε άλλα, επανασυνδέθηκε άμεσα το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτι στη γειτονιά μας]

 

Δεν αρκεί να έχεις δίκιο, πρέπει να αγωνίζεσαι  γι’ αυτό!

 

Ένα δυνατό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα των αποφασιστικών, συντονισμένων, οργανωμένων από τα κάτω λαϊκών αγώνων ήταν η επιτυχημένη παρέμβαση συνελεύσεων και πρωτοβουλιών των νοτίων προαστίων στη ΔΕΗ της λεωφόρου Αμφιθέας την Παρασκευή 9/3. Μία μέρα νωρίτερα είχαμε πληροφορηθεί ότι οι αποκοπές ρεύματος έφτασαν στις γειτονιές μας. Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε μια άμεση απάντηση αυτής της νέας προσπάθειας τρομοκράτησης και πειθάρχησης του λαού από το αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης-ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.  Η νέα φάση κοινωνικής εξαθλίωσης που εγκαινιάστηκε με το δεύτερο Μνημόνιο και όσα μέτρα το ακολούθησαν -σε μια περίοδο κατά την οποία οι μισθοί και οι συντάξεις πλησιάζουν τα όρια της πείνας, οι στρατιές των ανέργων και των απλήρωτων εγγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα μέλη και γίνονται μοχλός εκφοβισμού των εργατικών αγώνων, διαλύονται η δημόσια παιδεία και υγεία, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους- περιλαμβάνει ένα αποφασιστικό χτύπημα σε στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες όπως είναι το ρεύμα και η στέγη. Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της αποκοπής ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν το χαράτσι, η κυβέρνηση αποφασίζει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά ενός ολόκληρου κινήματος που αναπτύχθηκε γύρω από την άρνηση πληρωμής ενός ακόμα άδικου φόρου, δίνοντας εντολή στη ΔΕΗ και στους εργολάβους να βυθίζουν στο σκοτάδι νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θέλει να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις που δυναμώνουν μέρα με τη μέρα ενάντια στα χαράτσια, στα μνημόνια και στους νόμους της κοινωνικής εξαθλίωσης, εκβιάζοντας με τη στέρηση του ρεύματος αλλά και, σε επόμενο στάδιο, με κατασχέσεις.

Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν συναγωνιστές από την Πρωτοβουλία Φορέων και Κατοίκων Υμηττού-Δάφνης ενάντια στα μέτρα, τη Λαϊκή Συνέλευση Δάφνης-Υμηττού, την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης, την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Δημητρίου, την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν. Κόσμου, την Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στο Μνημόνιο και τις Αντιλαϊκές Πολιτικές, την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Π. Φαλήρου, την Πρωτοβουλία Πολιτών Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης ενάντια στα χαράτσια και το Κίνημα Αλ.ανυ.α. Στόχος αυτής της κοινής παρέμβασης ήταν να δείξουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» δεν ξέρουμε μόνο να το φωνάζουμε, ξέρουμε και να το υλοποιούμε. Στη διάρκεια της τρίωρης αντιπαράθεσης με το διευθυντή του καταστήματος, καταγγείλαμε την πολιτική της εξαθλίωσης και όσους την εφαρμόζουν, απαιτήσαμε την επανασύνδεση του ρεύματος (με επιτόπου εντολή του διευθυντή) για όσα νοικοκυριά είχαμε πλήρη στοιχεία, το σταμάτημα της έκδοσης ανάλογων εντολών, την κοινοποίηση σ’ εμάς της λίστας με όσες εντολές εκδοθούν στο μέλλον, ενώ διαβεβαιώσαμε ότι σε κάθε σχετικό κρούσμα θα μας βρίσκει απέναντί του, ενωμένους και αποφασισμένους. Απαιτήσαμε να έρθει επιτόπου ο εργολάβος που αναλαμβάνει το άθλιο αντικοινωνικό αυτό έργο και διαμηνύσαμε και στον ίδιο ότι θα είμαστε έξω από όποιο σπίτι τολμήσει να «επισκεφθεί». Καταστήσαμε σαφές σε κάθε αποδέκτη ότι, στις συνθήκες ταξικού πολέμου που βρισκόμαστε, κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από φτηνές δικαιολογίες του τύπου «εγώ εντολές εκτελώ», «δεν περνάει απ’ το χέρι μου», «κι εγώ μαζί σας είμαι αλλά δεν μπορώ να το σταματήσω», «αγώνα επιβίωσης δίνω, δεν μου αρέσει η δουλειά που κάνω αλλά πώς θα απεμπλακώ;». Ολοι μαζί και ο καθένας χωριστά καλούμαστε να πάρουμε θέση σε ποια όχθη του ποταμού βρισκόμαστε! Ολοι μαζί και ο καθένας χωριστά αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί: ή θα συμμετέχουμε/ανεχθούμε (σ)την επιβολή της κοινωνικής ερήμωσης ή θα συστρατευθούμε στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Τέλος, όταν εμφανίστηκε η αστυνομία, ειδοποιημένη από «κάποιον», απαιτήσαμε από το διευθυντή να ζητήσει την άμεση αποχώρησή της, πράγμα το οποίο έγινε.

Η παρέμβαση έληξε με θετικό απολογισμό, αφού καταφέραμε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στους συνανθρώπους μας που γνωρίζαμε και τη «δέσμευση» του διευθυντή ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενημερωνόμαστε για τις εντολές αποκοπής που θα εκδοθούν στο μέλλον. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε σε καμία «δέσμευση» ή πρόσκαιρη υποχώρηση καμιάς υπηρεσίας και κανενός φορέα υλοποίησης της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Γνωρίζουμε ότι την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και των όρων ζωής μας μπορούμε να την εμπιστευθούμε μόνο σ’εμάς, στη δύναμη της πάλης μας, στη δυναμική του συντονισμού μας, στην προοπτική της σύνδεσης όλων των επιμέρους εστιών αντίστασης, στην άρση του κατακερματισμού των λαϊκών αγώνων, στη συντριβή της λογικής της περιχαράκωσης. Γνωρίζουμε, ακόμα, ότι και το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης κρίνεται στο πεδίο της ταξικής πάλης, στο δυνάμωμα του λαϊκού, εργατικού κινήματος και στη δυνατότητά του να αλλάξει τον δυσμενή ταξικό συσχετισμό. Σε αυτό το πεδίο καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε, στους  χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μας, οργανώνοντας από τα κάτω τους αγώνες μας και ανοίγοντας δρόμους συνεννόησης και συμπόρευσης.

Η άμεση ανταπόκριση των συναγωνιστών από τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες των νοτίων προαστίων κατέστησαν δυνατή τη θετική έκβαση αυτής της μικρής μάχης. Ξέρουμε ότι ο αγώνας για την κατάργηση των χαρατσιών θα απαιτήσει πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες μάχες. Ξέρουμε ότι ο αγώνας για την απόκρουση κάθε μνημονιακού μέτρου είναι μακρύς και δύσκολος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας!

Δυναμώνουμε τις συνελεύσεις μας και εντείνουμε την προσπάθεια συντονισμού μας. Ανανεώνουμε την απόφασή μας να μην πληρώσουμε κανένα χαράτσι και να μην αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Οποτε υλοποιηθεί η απειλή για την αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτούμε από τους υπεύθυνους την άμεση επανασύνδεσή του, όπως ακριβώς έγινε επιτυχώς κι εχθές, ή και προχωράμε από μόνοι μας στην άμεση επανασύνδεσή του, όπως έχουν πράξει και άλλοι συναγωνιστές σε διάφορες γειτονιές της χώρας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά στις δομές αυτοοργάνωσης, κόντρα στη λογική της ανάθεσης. Συνεχίζουμε τη συλλογή δηλώσεων άρνησης πληρωμής του χαρατσιού και τις μαζικές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ και εργολάβους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης
askilioupolis.espivblogs.net  –  ask_ilioupolis@espiv.net   

Δίκτυο Αλληλεγγύης, άμεσης αλληλοενημέρωσης και συλλογικής δράσης: 697 37 13 562

___________________________

φωτογραφίες από την παρέμβαση: